Podporme rast prospešných črevných kmeňov

Večným snom ľudstva je dlhý a kvalitný život bez chorôb. Štúdie prebiehajú v dvoch rovinách: jednak v oblasti prevencie chorôb (ako neochorieť), a tiež v oblasti zmapovania rizikových faktorov častých ochorení.

Spoločným menovateľom týchto štúdií je, že sa potvrdila súvislosť medzi aktivitou tráviaceho traktu a zdravím. Jednou z hlavných príčin zdravotných problémov totiž je, že aktivita tráviaceho traktu sa postupne zníži, a v súvislosti s tým sa častejšie objavia poruchy fungovania organizmu, t. j. ochorenia.

Základnou funkciou čriev je peristaltika, pomocou ktorej sa potrava pohybuje v črevách. Situácia je optimálna, keď sa aktívne živiny optimálne vstrebávajú, a odpadové látky cez konečník opustia organizmus. Ale ak často máme ťažký žalúdok, znamená to, že tráviaci trakt je preťažený, pracuje pomaly a netrávi všetku prijímanú potravu.

Tzv. západný životný štýl – bohatý príjem potravy a málo pohybu – je síce pohodlný, lákavý, ale len na prvý pohľad. Má svoje veľké nevýhody, ktoré sa prejavujú vo vyššom výskyte civilizačných chorôb už aj v detstve. Najrozšírenejšou je napríklad nepríjemné pálenie záhy (reflux) a iné tráviace poruchy.

Jednou z podmienok zdravého fungovania tráviaceho systému je rovnováha kyselín a zásad, udržanie ktorej v našom modernom svete vôbec nie je jednoduché. Stačí sa dlhodobo nesprávne stravovať čiže pravidelne konzumovať kyselinotvorné potraviny a naruší sa acidobázická rovnováha, čo má ďalšie negatívne dopady na naše zdravie. Podľa klinických štúdií má veľký podiel na rozvoji osteoporózy, obezity, poškodenia svalstva a srdcovo-cievnych ochorení.

Je známe, že zelenina a ovocie predstavujú alkalizujúcu zložku potravy. Fenomén prekyslenie však, žiaľ, v dnešnej dobe zasahuje celý ekosystém. V dôsledku zvýšeného obsahu CO2 v atmosfére za posledných 100 rokov pozorujeme okyslenie oceánov a pôdy, čo má dopad aj na zloženie rastlín. Kontrola pH pôdy sa preto stáva pre „alkalizujúce potraviny“ dôležitým aspektom a vedie k tvorbe štandardizovaných, tzv. zelených potravín – v podobe ovocia, zeleniny a rastlinných extraktov v prášku, ktoré by viedli k cielenej alkalizácii ľudského organizmu.

V dnešnej dobe viac ako 90 percent potravy tvoria tzv. syntetické jedlá, čo predstavuje obrovskú záťaž pre imunitný systém. Trávenie je sťažené, nedokonalé a nestrávené potraviny v črevách sú živnou pôdou pre choroboplodné organizmy. Ak sa mikroflóra čriev poškodzuje alebo zničí, kvasinky sa rozmnožia a zaplavia celý organizmus, produkujú toxické látky, ktoré sú hlavnou príčinou vzniku chorôb, zničia prospešné črevné baktérie, bez ktorých je nemysliteľný zdravý organizmus. Málokto vie, že ak vytvoríme vhodné podmienky pre rozmnožovanie prospešných baktérií, za pol hodiny sa ich počet zdvojnásobí. Úloha je teda jasná: treba im vytvoriť také prostredie, v ktorom sa dokážu rýchlo rozmnožovať.

Každý človek má svoju špecifickú bakteriálnu flóru. Preto nie je najlepším riešením zásobiť telo probiotikami zvonka. Inými slovami: ideálne by bolo, keby sme podporovali rozmnožovanie vlastných užitočných bakteriálnych kmeňov.

Piliere zdravého trávenia

Vláknina – pomáha zbaviť sa odpadových látok, zúži priestor pre patogénne mikroorganizmy.

Vitamíny – vstrebávajú sa rýchlo a účinne cez očistenú stenu čriev.

Antioxidanty – kompenzujú oxidačné procesy prebiehajúce v črevách.

Rastlinné komponenty – podporujú udržanie rovnováhy kyselín a zásad.

Enzýmy – podporujú efektívne trávenie.

Probiotiká – zabraňujú rozmnožovaniu patogénnych mikroorganizmov.

Polysacharidy – vplývajú na produkciu biologicky aktívnych látok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *